Griepvaccinatie

Op 30 en 31 oktober 2019 worden er in het gezondheidscentrum Camminghaburen de jaarlijkse griepvaccinaties gegeven. Indien u hiervoor in aanmerking komt, ontvangt u ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging. Patiënten van het gezondheidscentrum met een medische indicatie en mensen van 60 jaar en ouder, worden via een brief persoonlijk uitgenodigd voor de griepprik.

Vermoedt u dat u ook in aanmerking komt voor een griepprik en hebt u geen uitnodiging gehad, belt u dan met de huisartsenpraktijk van het gezondheidscentrum.  

 

 De griepprik veroorzaakt geen griep!

Er wordt wel eens beweerd dat mensen van de griepprik een paar dagen een grieperig gevoel krijgen of zelfs de griep. Dit is onjuist; alleen ‘levend’ griepvirus kan griep veroorzaken, de griepprik bevat geen ‘levend’ griepvirus. Het duurt enige tijd voordat de griepprik afdoende beschermt tegen griep; ons afweersysteem heeft 2 weken nodig om genoeg afweerstoffen te maken om het ‘levende’ griepvirus aan te kunnen. U kunt in die tussentijd nog wel griep krijgen.

 

Heeft de griepprik bijwerkingen?

Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt op de plaats van injectie (bovenarm) een rode, gevoelige plek; deze verdwijnt na 1 tot 2 dagen. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn of verhoging na de griepprik komen zelden voor. Als ze optreden zijn ze van korte duur.