Covid booster-vaccinatie

Een COVID-19-boostervaccinatie is een extra vaccinatie die na een langere periode wordt toegediend nadat de basisserie van de COVID-19-vaccinatie is afgerond. Deze boostervaccinatie is bedoeld als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie kan verbeteren. Een booster is nodig als de beschermende werking van de eerste serie vaccins na een tijd te veel afneemt. Of wanneer de vaccinaties minder goed blijken te beschermen tegen nieuwe varianten van een virus. 

De Gezondheidsraad heeft op 2 november jl. geadviseerd dat er uit voorzorg een booster wordt ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Bij ouderen is de bescherming tegen COVID-19 na de eerste twee prikken wat lager dan bij jongere mensen. Met een booster kan de bescherming worden verhoogd. Zo zijn zij beter beschermd en hebben nieuwe virusvarianten ook minder kans zich te ontwikkelen en te verspreiden. De minister heeft dit advies overgenomen.

Het vaccineren start vanaf begin december bij de GGD. Ook de uitnodigingen worden vanuit het Rivm/GGD verstuurd. Uw vragen kunt u stellen aan de GGD. 

Uw huisarts is niet betrokken bij dit proces, het heeft dan ook geen zin om bij vragen over bijv. de planning de huisartsenpraktijk te bellen.