Valpreventie
We willen allemaal graag gezond oud worden, en liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven.
Maar hoe bereiken we dat?
Iedereen die ouder wordt voelt wel aan zijn lichaam dat bewegen wat minder makkelijk gaat: er komen kleine of grotere ongemakken. U wordt minder snel en lenig en u voelt dat uw krachten wat afnemen. Of u krijgt pijn bij het bewegen.
Toch is het juist dan belangrijk om in beweging te blijven. Door te sporten, te fietsen, te wandelen en trap te lopen. Want wie weinig loopt en beweegt wordt wankel op de benen, onzeker en valt vaker.
Binnen het Gezondheidscentrum hebben alle disciplines extra aandacht voor het voorkomen van vallen bij patiënten. De huisartsen en de praktijkondersteuners hebben in beeld welke ouderen kwetsbaarder zijn en valrisico lopen. Ook als u bij de apotheek komt wordt in de gaten gehouden of uw medicatie wellicht de kans op vallen vergroot.
De fysiotherapeut kan u helpen als u pijn heeft bij het bewegen. Maar zij zijn er ook om vallen te voorkomen; door u te adviseren over bijvoorbeeld het gebruik van een rollator, door u oefeningen te geven om uw kracht en balans te verbeteren, of door met u te zoeken naar een geschikte vorm van bewegen. Dit wordt ook wel valpreventie genoemd. De bedoeling hierbij is dat u zo actief mogelijk bent waardoor de kans op vallen verkleint.
Liesbeth Ballast (geriatriefysiotherapeut), is gespecialiseerd in valpreventie. Maakt u gerust een afspraak als u denkt dat zij, of haar collega Dennis Kroeze, u kan helpen.