Binnenkort op reis? Medicijnen mee ....

Apotheek Gezondheidscentrum Camminghaburen denkt graag met u mee!

Gaat u binnenkort op reis en gebruikt u medicijnen? U kunt bij apotheek Gezondheidscentrum Camminghaburen advies krijgen over het gebruik en meenemen van uw geneesmiddelen.

Het belangrijkste advies is om voldoende medicijnen mee te nemen op vakantie, het liefst voor de duur van uw vakantie en voor 1 week extra. Denkt u eraan op tijd uw medicijnen aan te vragen?
Via mijngezondheid.net (bereikbaar via onze website www.gezondheidscentrumcamminghaburen.nl) kunt u een overzicht printen van uw medicijnen. Dit is handig als u onverhoopt naar de dokter of apotheek moet tijdens uw vakantie.


Heeft u medicijnen die koel bewaard moeten worden? Vaak kan het medicijn in een koelbox of koeletui worden bewaard. Dit is raadzaam voor insulines. In principe zijn insulines bij kamertemperatuur (15-25 0C) 4 weken houdbaar. Insulines mogen nooit in de het bagageruim van het vliegtuig. Dit advies geldt overigens voor alle medicatie. Helaas raakt een koffer soms kwijt - het zou nog vervelender zijn als u dan ook zonder medicatie zit.
Informatie over houdbaarheid buiten de koelkast staat vaak in de bijsluiter.

Gebruikt u de anticonceptiepil? Het kan fijn zijn om de menstruatie over te slaan tijdens uw vakantie. In veel gevallen kunt u de pil doorslikken. Kijk hiervoor in de bijsluiter of raadpleeg www.apotheek.nl. Bedenk dat de pil minder betrouwbaar wordt als u deze onregelmatig inneemt. Ook moet u rekening houden met het tijdsverschil. Als het tijdsverschil minder dan 12 uur is, kunt u het gebruikelijke tijdstip van inname aanhouden. Uw pil blijft betrouwbaar. Mocht u ziek worden: Hevig braken en waterdunne diarree kunnen de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen. Vergeet niet condooms in te pakken. Deze zijn namelijk niet op elke vakantiebestemming te koop.
Andere medicijnen die vaak meegenomen worden zijn pijnstillers (paracetamol) en diarreeremmers (loperamide). U kunt langs komen voor advies of een checklist raadplegen op www.apotheek.nl. Zoek op “medicijnen mee op reis”.  
Voor sommige medicijnen is een extra verklaring nodig. Op www.hetcak.nl kunt u vinden of u voor uw medicijn en voor uw reisbestemming een extra verklaring nodig heeft.

Gaat u het bos of veld in? Denk dan aan een tekentang. Deze zijn eveneens verkrijgbaar in de apotheek. Voor meer informatie over teken en hoe te handelen na een tekenbeet kunt u kijken op www.thuisarts.nl. Vaak hoeft u niet naar de huisarts, neem wel contact op als het niet lukt de teek te verwijderen of als de teek langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten. Mocht na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet ontstaan, of als u op een andere plek van uw lichaam een verkleuring of rode vlek ontdekt, dan is het raadzaam om contact met de huisarts op te nemen. Dat geldt ook wanneer u na dagen tot maanden griepachtige klachten, gewrichtsklachten, uitstralende pijn of minder kracht krijgt.


Alle medewerkers van Gezondheidscentrum Camminghaburen wensen u een aangename zomer toe!